Vyhledávání

OCD v populaci Beaucerona

V poslednich tydnech se na socialnich sitich diskutuje na tema OCD. Jedna zacinajici chovatelka by za podpory nekolika dalsich osob rada zavedla povinne vysetrovani ramen pro Beaucerony. Protoze je dulezite mit pri podstatnych rozhodnuti v chovu nadhled, napsala jsem nekolik postrehu z meho chovu a co o problematice OCD vim.
 
Protože OCD nemá stupnici zatížení, je pouze označován postižen a nepostižen. Mezi postižen se řadí:
A) ti co v dospívání potřebují zákrok (z celého mého chovu cirka 300 jedinců dle aktuálních informací od majitelů 3 jedinci). Chápu že třeba nektery chovatel bude mít statistiku horší protože se s tim setkaji u prvnich vrhu, ale poptala jsem se u ostatních chovatelů mimo ČR se stejným množstvím vrhů jako já čísla jsou plus mínus stejná.
B) ti co v mládí kulhají, ale kulhat přestanou a v dospělosti s tím žádný problém mít nebudou, případně na stáří po velké zátěži. V minulosti se tomu říkalo rustove problemy, dnes když se častěji rentgenuje je zrejme že se jedná o OCD.
C) ti co nikdy nekulhali, majitel nepozoruje jediný problém a na rtg. je nemile překvapen. Takto OCD pozitivních může být mnoho. Kolik je celkem postižených nikdo z nás neví, nejblíže k pravdě by mohl být MVDr.Duchek.
Předpokládaný vývoj situace když začneme povinně testovat ale nevylučovat z chovu:
Žádný chovatel nenakryje psem postiženým OCD, tedy aspoň zezačátku.
Feny by na tom byly podstatně lépe (protože 3x až 5x více jsou postižení psi než feny) ale jestli je to dědičné dane jak nekteri tvrdi, tak i ty feny mají tatínky, bratry a dědečky. Využitých plemeníků v chovu v ČR by ubylo nejen o postižené, ale i o jejich sourozence a bratrance (budou-li se chovatele dále držet tvrzení "já mám v chovu vše bezvadné").
A protože by jsme byli u Beauceronů jediní ve světě kdo s tímto nápadem přišel (kromě dobrovolneho monitorovani u jedné rakouske chovatelky), nebudeme mít kde krýt. Beauceron by v ČR vyhynul a to nechce hádám z našeho kolektivu nikdo. 
Zahraniční plemeníci by tedy logicky mohli krýt bez rentgenu OCD. Takže by jsme se motali stále dokola, vyšetřované feny kryté nevyšetrovanými psy.
To všechno za předpokladu, že je to dědičné, například jako DKK! Pročetla jsem zahraniční studie a vedl se jen výzkum souvislosti s hormonální disbalancí u psů samců. Já mám z chovných fen na výběr protože je mám u spolumajitelu, ale je vice nez jasne že počet štěňat bez PP by nabral na síle.
A to vše by jsme podstoupili proč? Kvůli průměru 1% co potřebovali zákrok aby se vrátili k normálnímu životu? A co variabilita chovu? Ostatní nemoci? Slabé povahy a nervy? Výkon?
Čeho pozitivního dosáhneme? Během několika let zjistíme reálný počet postižených a pokud se potvrdi dedicnost a vítr nám bude foukat do plachet o něco tu populaci OCD postižených snížíme. V ideálním případě by bylo dobré vyšetřovat a neomezovat. Ale zaroven aby všichni chovatelé byli rozumní, měli nadhled, neškodili a neodrazovali ostatním zájemce.
Vraťme se zpátky na zem. Máme málopočetné plemeno. Žádná další země by nenásledovala (Francii vám garantuji). Máme velký skluz v povahách - chybí opravdovost, zato máme bázlivost, reakce na střelbu o pracovnich schopnostech nemluve.
Já už léta naříkám že nemáme téměř čím krýt, linie se stále více celosvětově zužují, to se na zdraví podepíše tak, že by nám OCD pak mohlo přijít jako procházka růžovým sadem. 
Za mne... svuj chov si detailne monitoruji. Nehodlám jít riziku naproti a selektuji chovné páry obezřetně. Majitelům štěnat ktera musela podstoupit zakrok jsem vratila jistou financni castku zpet a nebo dostali dalsi stene se slevou.
Míním dale podporovat majitele mých odchovů v kontrole nejen HD, ED, páteře ale i ramen at uz oficialne nebo snimky konzultuji s mym vetem ortopedem Mvdr. Frybou. Co jiste zmenit muzu je peclivejsi archivovani rentgenovych snímku! 
Zadna plosna rozhodnuti v chovatelstvi nemaji byt unahlena a pod vlivem emoci. Jakekoliv averze a osobni boje musi jit stranou, zde je na miste sledovat cisla a statistiky ktere nejvice vypovidaji o skutecnosti. Mam pochopeni pro zacatecniky a jejich vizi delat vse lepe nez ostatni, mit bezvadne a uspesne odchovy, ale takhle se chov dlouhodobe delat neda. Musime prijmout fakt ze je to beh na dlouho trat plny kompromisu, klopytnuti a nekdy i bohuzel znatelnych padu, ale jeho dlouhodoby ucinek musi byt posilujici a priblizovat nas k jasne danemu cili - s ohledem na puvod plemene a chovatelskou praci jeho minulych chovatelu!  
 

 

Rozhovor pro casopis Ecanis zde

 

15 years breeding in numbers - 15 let chovu v cislech

This year I entered into my 16th year of breeding Beaucerons under Warrior Soul. 
 
I calculated some interesting facts:
 
- There are 37 Warrior Soul litters whelped.
- 74 % matings are successful 
 
- Half the litters were whelped by co-owner, that brings
 me to an average of 6 litters in 5 years which are actually whelped and raised in my home.
 
- We bred 37 litters with 16 dams. 
 
- 260 warriors are registred. 139 boys and 121 girls. 
 
- Average litter has 7 puppies. 
 
- Approx. every 5th warrior is a harlequin. 
 
- 26 litters sired by foreign stud. 3 local stud and 8 my own stud.
 
- We imported 12 Beaucerons from France and Belgium. 6 of the imported dogs we choose to breed.
 
- In average every second warrior is being officially checked on hip displasia. 
93 have HD A /normal
14 HD B /fast normal
8 HD C 8/mild case. 
 
- 4 out of 139 boys are monorchid.
 
Behind Warrior Soul stand 13 co-owners. Thanks for joining me on this journey, primarily my co-pilots Julen & Katka. 
Thanks to all the owners of my puppies and people who support us! Bon Beauceron! 
 

Letos jsme vstoupili do 16. ročníku chovu Beauceronů pod jménem Warrior Soul.

Vypočítala jsem několik zajímavých faktů:
 
 - Máme 37 vrhů na 16ti fenách
 
 - 74% krytích je úspěšných
 
 - Polovina vrhů byla odchována spolumajiteli, což mě přivádí k průměrnému počtu 6 vrhů za 5 let, které jsou ve skutečnosti odchovány u nás doma.
 
 - Ve 37 vrzích se narodilo 260 bojovníků. 139 chlapečků a 121 holčiček.
 
 - Průměrný vrh má 7 štěňat.
 
 - Cca. každý pátý bojovník je harlekýn.
 
 - 26 vrhů bylo ze zahraničního krytí. 3x čeští plemeníci a 8 vrhů s vlastními plemeníky. 
 
 - Dovezli jsme 12 Beauceronů z Francie a Belgie. Na 6ti importovaných psech jsme se rozhodli chovat.
 
 - V průměru je každý druhý bojovník oficiálně kontrolován na dysplazii kyčle.
 
 93 má HD A 
 
 14 HD B 
 
 8 HD C 
 
 - 4 ze 139 pejsků jsou monorchidní.
 
Za Warrior Soul stojí 13 spolumajitelů. Děkuji, že jste se na této cestě připojili, především díky mým pilotům Julen a Katce.
 
Děkujeme všem majitelům našich štěňat a lidem, kteří nás podporují! "Bon Beauceron" !

 

 

Narozeni stenete hnede barvy

Ve vrhu ''D'' narozeneho ze spojeni Eyko von der Funkhalde x Tamgotchi WS se mi narodila fenka barvy hnede s palenim. Poprve jsem se s touto barevnou varietou setkala na Nationale d' Elevage ve Francii u jedne dospele feny, kdyz jsem naslouchala rozhovoru hloucku lidi kolem, vyrozumela jsem ze jedincu takto zbarvenych je ve Francii asi sedm, ale ze chovatele pro dobrou reputaci tato stenata utraci, takze jejich pocet by byl o neco vyssi. Z cetby francouzskych historickych knih o Beuceronech jsem vedela, ze tato barva, kterou francouzi nazivaji 'cokoladova' v minulosti existovala. Dale jsem se tomuto tematu nevenovala az pri rozhovoru s veterinarkou a chovatelkou Marii Lopez, ktera s velkym nadsenim shanela jakekoliv dalsi informace o hnede a modre barve. Po internetu behem tech let kolovaly fotky nekolika jedincu v techto barvach. K memu prekvapeni se narodila cokoladova fenka prave v mem D vrhu. Je to chovatelsky velmi zajimava skutecnost a indikuje na to, ze oba rodice nesou vlohu pro tuto barvu. Nejen ze ji oba musi nest, ale take je ve hre priroda sama, ktera musi temto genum pozehnat. Reakce ktere nasledovaly po oznameni narozeni hnedeho stenete zde nebudu vypisovat. Jen tem, co se k tomu vyjadrovali a nazyvaji se chovatele, bych chtela vzkazat ze by se meli stydet za sve znalosti o genetice a hlavne historii naseho plemene. Pro vseobecnou verejnost podotykam, ze barva hneda s palenim byla (a ocividne je) soucasti naseho plemene a byla dokonce standardni do roku 1968 (praktikovano 1972). V tento rok se tamni vedeni klubu pratel beaucerona ve Francii dohodlo na tom, ze standardni bude pouze barva cerna s palenim a duvod? Uniformita. A proto se barva modra a hneda s palenim ze standardu vyloucily. Az roky pozdeji diky zainteresovanosti velke chovatelky sve doby pi. Delaire se vratila zpet na scenu barva harlekyn a standard byl o tuto barvu doplnen. Dale upozornuji, ze hneda s palenim nenese zadna zdravotni rizika a co se tyce zdravi je na tom stejne jako barva cerna s palenim. A muj osobni nazor? Mym cilem je odchovavat upotrebitelne psy s ohledem na puvod, tecka. Timto i odpovidam na casto kladenou otazku, kam hnedou fenu umistim - o tom rozhodnou jeji vrozene vlohy, stejne jako u vsech mnou odchovanych stenat. A umistim ji do domova kde bude ''na ocich'', tak aby se o ni vedelo a pripominalo barevnou minulost Beauceronu. Vsechna radikalni rozhodnuti by mela mit padne duvody - nemela by ohrozovat nase plemeno. Podotykam, ze co je dnes brano za nestandardni se v budoucnu muze zmenit, harlekyn je tomu zarnym prikladem...

 

Summary 2016

- In January has left us my dear dog Tekken at the age of 13 years. Half a year after him my champion, founder of my breeding Xara with 14 years. They and my beloved Ronja continue living in my heart ...
 
- 2016 was the international club for French Shepherd based
 
- another training camp BON Beauceron was organized in July
 
- last summer I participated in making of the fairytale "The true knight" with Gyor and Python
 
- my first and only litter of Belgian shepherd Malinois was born. I wanted to try breed a different working breed and also keep one of Gina's offspring within family
 
- in September at the IPO WCH all breeds participated for the first time in history a Beauceron of my breedig Kerang with his owner Thomas Woeginger
 
 
2017 is my 12.year of breeding Beauceron. The last letters of the alphabet - 26.litter was born in December, which makes an average of 2 litters a year.
More than half of the litters was born and raised in the homes of the dam. It is important to understand that Warrior Soul is not just me, but many other people involved, who trust me and do all work with raising puppies. Without them it would not be possible to achieve that, I look back at and under what I put my signature. On the other hand, without me, there would be many diverse "A" litters...
 
Approximately seven years ago, on my previous homepage I published a series about the Beauceron history. For many years I lie in the French books about the breed, I bought the French history magazines and with the dictionary in my hand I was translating word for word. I wrote about it, but unfortunately it disappeared when I lost my homepage. It was my study to understand the evolution of breeding and founders of various lines. This writings were the key to understand the distribution of the breeding for work and beauty. Therefore it is not a modern invention, but purposeful selection of dogs originated in the mid-19th century with the introduction of shows, duty and sport trials.
I think that everybody will agree that having the breeding goal is the alpha and omega of the breeding.
With the first litters, I had a clear idea how much would my dogs should behave, work and look. But as I learn and gained experiences, I was forced to relieve some of my idea about perfectionism. It was a relatively quick process and it was not as painful as it initially seemed. One have to accept the fact that I can't have everything, but I can develop what is important to me. Support and augment, rather than balance and chase perfection, which nobody has never been able to breed anyway.
For me, working ability surpassed everything else. And because performance is composed of many aspect, also here I was forced to choose. In general, I think that tracking for example is a discipline in which experience is most important, in the obedience is the relationship with the dog the key and in Defense is the most important individuals genetic gear.
The braveness, balancing instincts, grip, reflexes, endurance and physical capability are the structure of defense. Unfortunately I can not say that in Europe there are many Beauceron with these qualities. Find dogs who come close and at the same time also match the origin together with longevity means many distant journeys, testing dogs, studying genealogy and unfortunately many failures and disappointments. And there it does not stop, because the biggest struggle is to place the right puppies to the right hands... Breeding for performance within the rarer breeds is not only difficult because of the selection, but also ungrateful, because in general these is not a market for them.
Sad enough, breeding dogs is unfortunately teamwork. If only would be the work of other breeders more transparent, with a specific goal in breeding and with an honesty while selling puppies, it would lead to benefit, from which everyone could profit! Not only that the quality of the breed would grow, but it would also lead breeders to respected each other more with less envy and rivalry. 
I hope more breeders will understand that bad luck in breeding is noting to be shamed for ...
 
- the January 2017 starts with the litter "A2" out of  Horus x Samba. I will not publish other litter plans in advance, not because I desire to act mysterious, but simply because "If you want to entertain god, tell him your plans" :)))
 
- This year I will organize the training week BON Beauceron Beauceron for the 7.year. Not only the owner of "warriors", but also other Beauceron owners are welcome! Besides the training week, I also organize one training weekend in May with Gabina Macounova and Julen Fernandez!
 

Thanks to the owners of my breeding and all my fans!

**********************************************************************

Shrnuti 2016

- v lednu nas opustil muj drahy pes Tekken ve veku 13 let. Pul roku na to za nim odesla i moje sampionka, zakladatelka meho chovu Xara ve veku 14.let. Oba i s moji milovanou Ronjou ziji dale v mem srdci...
 
- vznikl Mezinarodni klub pro francouzske ovcaky. Je to presne to, co Beauceronum chybelo - klub ktery sblizuje evropske narodni kluby, organizuje mistrostvi sveta a vyrizuje divokou kartu pro ucast na Mistrostvi sveta vsech plemen. Krome organizacnich zalezitosti se bude hlavne starat o propagaci francouzu mezi ostatnimi plemeny. Je otazka prestize kazdeho narodniho klubu stat se clenem, podoprit zajem svych clenu o sportovni kynologii a tim posilit pracovni vyuziti techto plemen
 
- v cervenci probehl dalsi vycvikovy tabor BON BEAUCERON
 
- v lete jsem se podilela pri nataceni pohadky Pravy rytir s Gyorem a Pythonem
 
- tento rok se po moji CHS narodil prvni vrh plemene BO Malinois. Chtela jsem si zkusit odchovat jine pracovni plemeno a zaroven ponechat v rodine po Gine potomka
 
- v zari vubec poprve startoval na MS FCI Beauceron Kerang WS s Thomas Woeginger
 
 
2017 je 12.rok meho chovu Beauceronu. Na moji CHS byl odchovan posledni pismeno abecedy - 26.vrh, coz  cini prumer 2 vrhy rocne.
Vice nez polovina vsech vrhu byla odchovana v domovech majitelu fen. Je dulezite pochopit, ze za Warrior Soul stoji mnoho dalsich lidi, kteri mi duveruji a odvadi vsechnu praci s odchovem stenat. Bez nich by nebylo mozne dosahnout toho, pod co jsem se podepsala a za cimzs se ohlizim. Na druhou stranu beze mne by se odchovavalo mnoho Ackovych vrhu...
Minuly rok jsem se setkala s velmi spornymi nazory a emocemi z rad chovatelu Beauceronu v CR ohledne rozdeleni linii, selekce na praci a krasu.
Priblizne pred sedmi lety jsem na svych puvodnich oranzovych strankach zverejnila serial o historii Beaucerona. Mnoho let jsem lezela ve francouzskych knihach o plemeni, skupovala francouzske historicke casopisy a prekladala se slovnikem v ruce slovo po slove. Na zaklade toho co jsem vycetla jsem napsala serial, ktery ale bohuzel zanikl i s mymi strankami. Byla to moje studie, abych pochopila vyvoj chovu a zakladatele ruznych linii. Prave tento clanek byl klic k pochopeni rozdeleni chovu na exterierovy a pracovni. Neni to tedy zadna novodoba zalezitost, ale vznikla ucelovym vyberem psu v polovine 19.stoleti pri zavedeni vystav, sluzebni uplatneni a sportovnich soutezi.
Nikdo nemuze zadnymi padnymi argumenty zpochybnit, ze drzeni se chovatelskeho cile je v chovu alfou i omegou.
Zpocatku jsem mela mnoho predstav jak by se moji psi meli chovat, pracovat a vypadat. Postupne tim co jsem zacala uprednostnovat jsem byla nucena ulevovat na ostatnich zasadach. Byl to pomerne rychly proces a nebyl tak bolestivy jak se zpocatku zdalo. Smirit se s tim, ze vsechno mit nemuzu, ale muzu dokazat to, co je mi dulezite. Podporovat a umocnovat spise, nez dokola vyrovnavat a honit se za dokonalosti, kterou stejne nikdy nikdo nedokazal pradielne odchovavat.
Pro mne vykon predcil vsechno ostatni. A protoze i vykon se sklada z mozaiky aspektu, i tady jsem byla nucena si vybrat. V globalu jsem toho nazoru, ze sportovni stopa je disciplina, ve ktere se nejvice uplatni zkusenosti, poslusnost je nejvice postavena na vztahu se psem a u obran je nejvice dulezita geneticka vybava jedince.
Srdce, vyvazene instinkty, zakus, reflexy, odolnost a fyzicka zdatnost je to, na cem obrany stoji. Bohuzel nemohu rict, ze v Evrope je mnoho Beauceronu techto kvalit. Najit psy ktere se tomu priblizuji a zaroven take dbat na puvod a dlouhovekost znamena mnoho dalekych cest, testovani psu, studovani rodokmenu a bohuzel i mnoho marnych pokusu a zklamani. Tim to vsak nekonci, protoze nejvetsi boj je udat ta spravna stenata spravnym majitelum. Chov pro vykon u vzacnejsich plemen je nejen obtizny na selekci, ale take nevdecny, protoze o tyto psy neni zajem.
Chovatelstvi je snad bohuzel kolektivni prace. Kdyz by ale byla prace ostatnich chovatelu vice transparentni, s konkretnim chovatelskym cilem a s cestnym jednanim pri prodeji stenat, vedlo by to k prospechu, ze ktereho by cerpali vsichni. Nejen ze by se uroven plemene dala celkove pozvednout, ale take by si chovatele navzajem vice respektovali odvedenou praci, pri mene zavisti a konkurencnich boju. Doufam ze se dockam toho, kdy se vetsina chovatelu zacne ridit tim, ze chovatelsky neuspech neni hanba...
 
- 2017 zahaji lednovy vrh "A2" po Horus WS x Samba WS. Dalsi planovana kryti nebudu predem zverejnovat a neni to tim, ze touzim pusobit tajemne, ale zkratka - clovek mini, zivot meni
 
- tento rok budu jiz po sedme poradat vycvikovy tabor pro Beaucerony BON BEAUCERON. Jsou vitani nejen majitele "bojovniku" , ale majitele vsech Beauceronu kteri cvici a nebo maji chut otestovat sveho Beaucerona na stope, obranach a nebo pri poslusnosti. Krome tabora take chystam v kvetnu vycvikovy vikend s Gabinou Macounovou a Julenem zameren na poslusnost a obrany.
 
Dekuji majitelum mych odchovu a vsem co mi fandi! 
 
***********************************************************************************
Warrior Soul statististiky
Tento rok slavim 11 let chovu Warrior Soul, zde nekolik zajimavych cisel.
Celkem se narodilo 22 vrhu pod Warrior Soul. To dela prumer 2 vrhy rocne.
10 vrhu bylo narozeno a odchovano u spolumajitelu, to znamena v prumeru 1 vrh rocne odchovany doma.
Ve 22 vrzich bylo narozeno celkem 158 bojovniku. 77 kluku a 81 holek.
To dela prumer 7 stenat na vrh.
Importovala jsem 9 Beauceronu z Francie a Belgie. Polovinu z nich jsem zaradila do chovu.
Celkem jsem vyuzila 12 fen do chovu, prumerne tedy 2 vrhy na fenu.
17 vrhu bylo se zahranicnim plemenikem.
5 vrhu s vlastnim psem nebo ceskym plemenikem.
11 kryti realizovano ve Francii nebylo uspesnych (fena nezabrezla, potratila...)
Celkem jsem tedy kryla 33x, z toho 27x v zahranici (Francie).
Tzn. ze kazda dve ze tri kryti jsou uspesna.
 
***********************************************************************************************************************************

Jak jsem byla vycvikarem 

Za 14 let kterych jsem intenzivne venovala Beauceronum se na mne obraceli majitele  psu z CR  o rady a nejcasteji se jednalo o problemy spojene s povahou a vycvikem. Beauceron je plemeno ktere jsem uzavrela v srdci, nehlede na to jake nosi ten ci onen "prijmeni", tak proc se tedy venovat jen tem svym odchovum? Zamluvil se mi napad pomahat vsem a prijala jsem funkci vycvikare. Hned zpocatku jsem naplanovala body ve kterych ma nas system slabiny a ktere potrebuji upravit. Zvolila jsem vycvikovou komisy z lidi, ktere jsem u naseho plemene povazovala za nejznalejsi. Poradala jsem vikend specialne pro povahove testy, pozvala na sve naklady nejlepsiho z nejlepsich rozhodciho z Francie a moc jsem se tesila z ucasti a ohlasu behem vikendu. Co nasledovalo nebudu vypisovat, jen bych to lidove oznacila za "podpasovku". Vsechno spatne k necemu dobre - uvedomila jsem si, ze vetsina lidi nejsou ochotni priznat si slabost a nedostatky nejen u sebe, ale hlavne svych psu. Vyhovuje jim system, ktery se v cechach zabydlel, snadna cesta k ziskani Recommande a titulu Klubovy sampion prace a sportu.
Nejhorsi co se v chovu psu muze stat je,  ze ho povedou chovatele co nemaji nadhled a nejsou sebekriticti natolik, aby se (byt za cenu pocatecnich tezkosti) chteli posunout dal a zlepsit to co dela psa psem, jeho povaha. 
Manipulace a vyhrozovani predsednictvu od nekterych clenu byvaleho predsednictva byla posledni kapka pro odstoupeni. 
Odkladam post vycvikare pro dalsi statecne, ja budu nadale fungovat pro sve odchovy, jejich majitele a ty, kteri si spoluprace vazi...
 
 
*************************************************************************************************************************************